VAPPUPUHE 1.5.2021

VAPPUPUHE 1.5.2021

Puhe on katsottavissa Facebook-sivuilla

Hyvät ystävät, arvoisat suomalaiset joka puolella Suomea!

Vapussa on aina kesän ja odotuksen tuntua, iloa ja valoa! Tuntuu kuin Suomi heräisi uudelleen. Ilmassa on aurinkoa, lintujen laulua ja ihmisten onnellista naurua. 

Tässä Vapussa on kuitenkin jotain erityistä. Käsillä on uuden tuntua, odotusta paremmasta. On kuin iso taakka olisi tippumassa harteiltamme.

Hyvät ystävät, Suomi on tienhaarassa. Takana on koronavuosi, joka ei ole ollut helppo, mutta jossa suomalaiset ovat osoittaneet sisua ja yhteishenkeä. Edessä on hallittu rajoitusten purkaminen ja vaativa jälleenrakennus. Takana on ponnisteluja, edessä on valoa ja toivoa. 

Koronataistelussa olemme pärjänneet hyvin ja viime päivien lukujen perusteella Suomi on nyt selättämässä taudin. Tauti ei leviä ja rokotukset etenevät hyvin. Vantaalla 45-vuotiaat voivat jo varata rokotusajan. Suomi ei ole enää poikkeusoloissa ja voimme vähitellen purkaa rajoituksia hallitusti ja turvallisesti. Kiitos tästä kuuluu jokaisella suomalaiselle.  

Edelleen tarvitsemme luottamusta ja kunnioitusta toinen toisiamme kohtaan. Niitä tarvittiin myös hallituksen torstaina päättyneessä kehysriihessä. On kaikkien suomalaisten ja koko Suomen etu, että neuvotteluissa saatiin tasapainoinen ratkaisu ja kaikki puolueet lopulta tulivat toisiaan vastaan. 

Kehysriihen tärkein päätös on se, että jatkamme kestävää kasvua ja vahvaa työllisyyttä tukevaa talouspolitiikkaa. Suomella ei ole varaa menetettyihin kasvun vuosiin. Ihmiset ja yritykset tarvitsevat edelleen talouspolitiikkaa, jolla rakennetaan siltaa yli vaikean ajan. Samalla tarvitsemme investointeja osaamiseen, parempia työllisyyspalveluita ja oikeudenmukaisia uudistuksia. 

Vaikka tauti olisi nujertumassa, edessä olevat haasteet ovat isoja. Tässä tilanteessa tarvitsemme toimintakykyisen hallituksen, joka kykenee viemään Suomea kohti uutta. Tarvitsemme ratkaisuja, joilla pidetään huolta huomisesta.

Hyvät ystävät, pandemian jälkeen edessä on jälleenrakennus, jossa tarvitaan paljon huolenpitoa ja turvallisuutta. Hyvinvointivelka, hoivavelka ja osaamisvaje on kurottava umpeen. Hyvinvointipalvelut on turvattava ja samalla taloutta on hoidettava vastuullisesti. Vahva työllisyys on terveen talouden perusta. 

Tarvitsemme satsauksia lasten ja nuorten hyvinvointiin, sillä huolenpito heistä on parasta huolenpitoa huomisesta. Tarvitsemme laadukasta päivähoitoa ja koulutusta – panostuksia osaamiseen. Tarvitsemme matalan kynnyksen apua ja tukea perheille. 

Tarvitsemme inhimillisempää hoivaa. On tärkeää pitää huolta heistä, jotka tämän maan ovat meille rakentaneet. Jokaisella suomalaisella on oikeus arvokkaaseen ikääntymiseen. 

Tarvitsemme myös huolenpitoa luonnosta ja ympäristöstä, sillä se on huolenpitoa huomisesta. Viimeistään koronavuosi on saanut monet meistä huomaamaan, mikä merkitys puhtaalla luonnolla on meidän kaikkien hyvinvointiin.

Hyvät ystävät, Vappu on tänä vuonna toivon juhla. Voitamme taudin ja teemme sen yhdessä. Jälleenrakennamme Suomen ja teemme sen yhdessä. Siirrymme kesään ja uuteen kukoistukseen, ja teemme sen yhdessä. 

Toivotan kaikille oikein riemukasta ja turvallista vappua!