Työtunteja pakko-osa-aikaisille

Työtunteja pakko-osa-aikaisille

Suomessa tarvitaan työllisyys ja kasvupanostuksia sekä inhimillisempää työelämää. Aivan ensimmäisenä meidän on Suomessa saatava ihmiset jaksamaan työelämässä lähemmäs eläkeikää, ja yritykset pitämään iäkkäätkin töissä. Siksi tarvitaan inhimillisiä ja järkeviä keinoja työurien pidentämiseksi ja työtuntien lisäämiseksi.

– Suomessa on 82 000 osa-aikaista työntekijää, jotka ovat vasten tahtoaan osa-aikaisia. Näin suuri joukko ihmisiä olisi valmis tekemään enemmän työtä, jos vain työnantajat sitä heille tarjoaisivat. Eikö kannttaisi aloittaa heistä!

Elinkeinoelämän edustajat ovat vaatineet viimeisen viikon aikana palkkojen alentamista, vanhuuseläkkeen alaikärajan pakkonostoa ja työviikkojen pidentämistä. Työtunteja tarvitaan Suomen talouteen lisää, jotta pystymme vastaamaan koti- ja vientimarkkinoiden heikkoon vetoon, ja pitkällä aikavälillä myös kestävyysvajeeseen. Oikeiston keinot tietävät kuitenkin kylmää kyytiä tavalliselle palkansaajalle, sanoo Antti Lindtman.

– Näyttää siltä, että EK ja oikeistopuolueet käyttävät taloustilannetta keppihevosena ajaakseen omia ideologisia tavoitteitaan läpi.

– Uhkavaatimusten sijaan nyt tarvitaan enemmän pragmaattista yhteistyöhenkeä ja luottamuksen rakentamista kuin ideologista paatosta. Työurat pitenevät parhaiten julkisen vallan, työntekijöiden, sekä työnantajien edustajien yhteisen sopimisen kautta. Tähän mennessä sopiminen on kannattanut. Esimerkiksi eläkejärjestelmän 2005 tehty uudistus on jo tuonut työuriin lisää pituutta, likimain 1,5 keskimääräistä vuotta pikku hiljaa vuodesta 2005 lähtien, Lindtman muistuttaa.