SDP:n Lindtman: Nollasopimuksiin puututtava ripeästi

SDP:n Lindtman: Nollasopimuksiin puututtava ripeästi

Niin sanotut nollatyösopimukset ovat lisääntyneet viime aikoina selvästi. SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustajaAntti Lindtmanin mukaan ne lisäävät työelämän epävarmuutta, mikä ei ole suomalaisen työntekijän eikä myöskään työnantajan etu. ”Elämän suunnittelu on vaikeaa, kun seuraavan kuun palkasta tai työvuoroista ei ole mitään tietoa. Työnantaja ei koskaan voi olla varma, kenet hän saa mihinkin vuoroon töihin”, Lindtman sanoo.

Nollatyösopimus on Lindtmanin mukaan kuin loputon koeaika. Työnantaja pystyy livistämään esimerkiksi irtisanomissuojasta. ”Tällä tavalla yrittäjäriski ulkoistetaan työntekijöille ja esimerkiksi hankkiudutaan naamakertoimen perusteella eroon hankalista työntekijöistä. Tämä ei muistuta kovin paljon turvallista ja reilua suomalaista työelämää”, Lindtman sanoo.

Myös ammattiyhdistystaustainen kansanedustaja Jukka Kärnä on jättänyt eduskunnassa toimenpidealoitteen asian tiimoilta, jossa kehotetaan hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin nollasopimusten kieltämiseksi. Lindtman antaa täyden tukensa aloitteelle. ”Ainoa tapa puuttua tähän epäkohtaan on muuttaa lainsäädäntöä”, Lindtman painottaa.

Nollasopimus tarkoittaa työsopimusta, jossa työntekijä ei etukäteen tiedä, kuinka monta työvuoroa hän seuraavaan työvuorolistaansa saa. Yleensä työsopimuksessa asia on kuitattu niin, että työtuntien määräksi on merkitty nolla ja työntekijä sitoutuu tulemaan töihin tarvittaessa. Näin työtuntien määrä viikossa voi olla mitä tahansa 0 – 40 tunnin välillä.