SDP:n Lindtman: Hallitus vie Suomea väärään suuntaan

SDP:n Lindtman: Hallitus vie Suomea väärään suuntaan

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo, että Juha Sipilän hallitus vie Suomea väärään suuntaan. Lindtman antoi kiitoksen hallitukselle siitä, että se on kuunnellut ja päättänyt toteuttaa SDP:n esityksiä työllisyystilanteen parantamiseksi. Lindtmanin mukaan tilanne on kuitenkin huolestuttava.

– SDP varoitti hallitusta jo viime kesänä työllisyyden laiminlyönnistä. Olemme tarjonneet hallitukselle lukuisia vaihtoehtoja kasvun ja työllisyyden parantamiseksi. Vielä viime syksynä hallituspuolueet nimittivät aktivoivaa työllisyyspolitiikkaa tempputyöllistämiseksi. Nyt hallitus pää kääntyi ja Rinteen malli otetaan käyttöön ensi vuoden alusta. Vaikka kyseessä on hieman vesitetty malli, hallitus ansaitsee kiitoksen suunnanmuutoksestaan, Lindtman sanoi eduskunnan täysistunnossa, jossa käsiteltiin julkisen talouden suunnitelmaa.

– Tästä huolimatta, valitettava tosiasia on kuitenkin se, että hallituksen kiveen hakattu tavoite 110 000 uudesta työpaikasta karkaa aina vain kauemmaksi ja asiantuntija toisensa jälkeen onkin ryhtynyt epäilemään tavoitteen toteutumista. Syy on selkeä. Vuosi on kulunut eikä hallitus ole tehnyt mitään toimia työllisyyden hyväksi viime tai tänä vuonna. Pitkäaikaistyöttömyyden annetaan kasvaa ja sen ensimmäiset toimet suuntautuvat vuoteen 2017.

Lindtman muistutti puheessaan, että ennen vaaleja Juha Sipilä lupasi, että eläkeläisten, lapsiperheiden, opiskelijoiden euroista ei leikata senttiäkään. Timo Soini puolestaan lupasi, että pienituloisilta ei voi, ei saa, eikä pidä leikata. Lisäksi Soini lupasi, että alle tuhannen euron tulot muuttuvat verottomiksi, Kreikan tukipiikki menee kiinni, autovero poistetaan, bensaveroon ei kosketa ja perussuomalaiset eivät myy periaatteitaan.

– Mikä on lopputulos? Kehysriihessä hallitus päätti leikata työttömien, sairaiden, eläkkeensaajien ja opiskelijoiden perusturvaa ja tälle pyydetään nyt eduskunnan hyväksyntää. Se on kylmä päätös, johon edes Esko Ahon lama-ajan porvarihallitus ei ryhtynyt.

Lindtman luetteli puheessaan konkreettisia keinoja, joita SDP tarjoaa hallitukselle työllisyyden parantamiseksi. Niitä ovat työeläkemaksujen Emu-puskurit, joilla alennetaan työnantajien kynnystä työllistää ja lisätään palkansaajien ostovoimaa; tuntuva verovähennys ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen ja valtion investointituki kirjastojen, terveyskeskusten ja koulujen korjaamiseen sekä asuntorakentamisen vauhdittamiseen. Lisäksi SDP huolehtisi startti- ja työllisyysmäärärahoista sekä tukisi lapsiperheiden ostovoimaa kannustamalla pankkeja jatkamaan lyhennysvapaita kuukausia.

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä tarjoaa hallitukselle myös neljä pointtia Suomen suunnan kääntämiseksi.

1) Ottakaa kaikki mukaan, älkääkä jättäkö isoa osaa suomalaisia turvallisuuden ja hyvinvoinnin ulkopuolelle. Pitäkää kaikki suomalaiset samassa veneessä.

2) Panostakaa työllisyyteen tässä ja nyt. Siihen saatte meidän tukemme. Esityksemme ovat käytettävissänne.

3) Pitäkää kiinni tärkeimmästä kilpailukykytekijästä eli osaamisesta. Helsingin yliopiston, massiivisten irtisanomisten jälkeen hallituksen pitäisi viimeistään herätä. Perukaa koulutusleikkaukset, sillä on helpompi rakentaa vahvoja lapsia, kuin korjata rikkinäisiä aikuisia.

4) Sopeuttakaa taloutta oikeudenmukaisesti. Älkää jättäkö tulopuolta kokonaan pois keinovalikoimasta. Laajentakaa veropohjaa aliverotetut finanssisektorin sekä suurten pääoma- ja omaisuustulojen suuntaan. Silloin lapsiperheiltä, eläkeläisiltä ja työttömiltä ei tarvitse leikata.

– Suomen suuntaa pitää kääntää. Se jää nyt eduskunnan tehtäväksi, sillä hallituksen kehyspäätökset eivät sitä mahdollista. Sosialidemokraatit ovat valmiita yhteistyöhön, jos tavoitteena on parempi työllisyys, korkeampi osaaminen ja laman taakan oikeudenmukainen jako, Lindtman sanoi.