SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin puhe eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Raumalla 18.8.2016

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin puhe eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Raumalla 18.8.2016

Muutokset puhuttaessa mahdollisia

Hyvät ystävät, rakas sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä,

Mahtavaa olla Raumalla kahdestakin syystä. Ensinnäkin, Rauma on hieno ja kaunis kaupunki. Täällä silmä lepää erityisesti historiallisessa vanhassa kaupungissa. Täällä on myös aivan erityinen tunnelmansa. Toisekseen, Rauma on perinteikäs työväenkaupunki – todellinen sosialidemokratian kehto. Eduskuntavaaleissa SDP:ta äänesti täällä Raumalla jopa 37.4 prosenttia äänestäjistä – siis 37.4 prosenttia. Siinä lukemassa on pohdittavaa meille kaikille.

Kuten tiedämme, täällä kasvatetaan myös kovaa vauhtia jo seuraavaa sosialidemokraattista sukupolvea – jopa kansanedustajatasolla. 
 
Kiitos isännille ja kaikille järjestäjille siitä, että olette tehneet vierailumme mahdolliseksi!

Olemme kesällä aktiivisesti kiertäneet turuilla ja toreilla. Olemme käyneet lukuisia keskusteluja tavallisten suomalaisten kanssa. Olemme halunneet kuunnella, mitä suomalaiset ajattelevat. Olemme myös kertoneet, mikä on SDP:n vaihtoehto.   

Kaikkien keskustelujen jälkeen minulla itselläni on sellainen tunne, että suomalaiset uskovat Suomeen. Suomalaiset haluavat, että tarina maailman parhaimmasta maasta saa jatkoa. Se on tarina luottamuksesta ja yhteisöllisyydestä, tarina eheydestä ja inhimillisyydestä. Suomalaiset eivät halua, että tämän maan parhaat päivät ovat ohi. He uskovat, että parhaat päivät ovat vasta edessäpäin. Siemenet kylvetään nyt.

Suomalaiset odottavat, toivovat ja haluavat ratkaisuja, joilla Suomi saadaan nousuun. Ratkaisuja, joilla näköala tulevaan kirkastuisi. Suomalaiset vaativat päätöksiä, joista myös seuraava sukupolvi voi olla ylpeä.

Moni tavallinen suomalainen kuitenkin pohtii, mihin Suomea ollaan hallituksen johdolla viemässä. Moni katsoo huolestuneenakin tulevaisuuteen. Kansalaisten huoli maan tulevaisuudesta on aito ja sitä huolta pitää nöyrästi kuunnella. Talous, työ, koulutus, päivähoito sekä ympäristö ja luonto ovat nyt uhanalaisia.

Kuten vanhassa sananlaskussa osuvasti sanotaan: ”Kaikkien huomisten kaikki kukat ovat tämän päivän siemenissä.” Niinhän se on, että tänään tehty on huomenna totta. Tämä sukupolvi rakentaa seuraavan sukupolven elämän.  

Hyvä kesäkokousväki,

Valitettavasti Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen hallitus ei ole kyennyt vastaamaan suomalaisten odotuksiin ja toiveisiin. Päinvastoin.  Sipilän hallitus on päättänyt jatkaa samoilla porvarillisten pääministerien opeilla, jotka eivät enää sovi muuttuneen yhteiskunnan ja muuttuneen maailman mukaiseen todellisuuteen. Hallitus ei ole kylvänyt siemeniä, jotka saisivat tulevaisuuden kukkimaan. 

Reilu vuosi sitten vaaleissa hallituspuolueet lupasivat, että talous on saatava kuntoon ja velkaantuminen loppumaan. Hallitusohjelmassa luvattiin selväsanaisesti, että velkaantuminen pysäytetään. Huoli velkaantumisesta on yhteinen. Viime vaalikaudella vuosittainen velkaantuminen painettiin lähes yhdeksästä miljardista viiteen – siis lähes puolitettiin.

Kun hallitus on leikannut eläkeläisiltä, kun hallitus on leikannut lapsiperheiltä, kun hallitus on leikannut koulutuksesta ja kun hallitus on leikannut työttömiltä. Joka kerta, kun hallitus on leikannut, se on perustellut leikkauksia sillä, että ne tehdään pakon edessä, jotta velaksi eläminen lopetetaan. Itse asiassa vakiovastaus kaikkiin ikäviin päätöksiin on ollut se, että velkaantuminen on saatava loppumaan. Hallitus on pyytänyt kansalta paljon. Se on pyytänyt hyväksymään monet epäoikeudenmukaiset päätökset, koska velkaantuminen on pakko saada loppumaan.  

Tämän kaiken jälkeen Orpon budjettiesitys onkin suuri yllätys. Hallitus lisää ensi vuonna velanottoa – ei vähennä sitä. Kun vaalikauden neljästä budjettiesityksestä kaksi on nähty, on molempien suunta sama: lisääntyvien budjettialijäämien ja lisääntyvän velan Suomi.

Suomalaiset jäävätkin kysymään: Miten tässä nyt näin kävi?

Velkaantuminen kiihtyy, koska hallitus on laiminlyönyt työllisyystoimet ja sen sijaan omaksunut sulle-mulle-politiikan. Nyt viimeistään on selvinnyt, miksi hallitus on leikannut eläkeläisiltä, lapsiperheiltä, koulutuksesta ja työttömiltä. Heiltä ei ole leikattu siksi, että velkaantuminen pitäisi saada loppumaan.


Hallitus on leikannut siksi, että se on voinut jakaa varoja omille eturyhmilleen. Kipeillä leikkauksilla rahoitetaan suuret hyväosaisten veronkevennykset kuten korkeimpien tulonsaajien uudet ansiotulojen verotuksen alennukset, miljoonaperintöjen verohelpotukset, autoveron alennukset sekä uudet käsittämättömät verovähennykset kuten metsävähennykset.

Työllisyystoimet on sen sijaan unohdettu kokonaan. Hallitus puhuu työstä, mutta teot puuttuvat. Sanat eivät riitä, jos työtä ei ole. SDP odottaa todellisia toimia työllisyyden parantamiseen tässä ja nyt, ei vuosien viiveellä. Hallituksen pitäisi vihdoin ottaa käyttöön työllisyyden Rinteen malli. Käytämme vuositasolla yli viisi miljardia euroa työttömyydestä aiheutuviin passiivisiin tukiin. Tämä raha on saatava aktiivikäyttöön ja sillä voitaisiin alentaa työllistämisen kynnystä erityisesti pitkäaikaistyöttömien kohdalla.

Väärin kohdistetun leikkauspolitiikan, työllisyydenhoidon laiminlyönnin sekä hyväosaisille jaettujen verohelpotusten yhtälön tuloksen voimme kaikki todeta. Velkaantuminen kiihtyy, työllisyys heikkenee ja samaan aikaan myös eriarvoisuus kasvaa. Tosiasia on, että tällä tiellä hallitus joutuu uusien leikkauspäätösten eteen jo ensi keväänä. Se on karua kertomaa tämän hallituksen kyvystä saada Suomi nousuun. Tämän kaiken maksaa tavallinen suomalainen ja seuraava sukupolvi. 

Hyvät ystävät,

Viikko sitten puoluejohdon ja eduskuntaryhmän työvaliokunnan kesäkokouksessa lupasimme seurata haukan lailla ministeri Orpon budjettiesitystä erityisesti neljän asian suhteen. Tuleeko todellisia työllisyystoimia tässä ja nyt. Sitoutuuko hallitus verotuksen oikeudenmukaisuuteen. Tullaanko päivähoitomaksujen ylisuuret korotukset perumaan ja pitääkö hallituksen lupaus siitä, että koulutusleikkausten aika on nyt lopullisesti ohi.

Lapsiperheet ovat seuranneet hämmentyneinä hallituksen poukkoilua päivähoitomaksuissa. Ensin hallitus päätti nostaa päivähoitomaksuja peräti 25 prosentilla. Se tarkoittaisi keskituloisessa kaksilapsisessa perheessä 122 euron korotusta päivähoitomaksuihin kuukaudessa. Ennen kesää päivähoitomaksujen korotuksia luvattiin kuitenkin pohtia uudestaan. Ministeri Orpo kuitenkin esitti budjettiesityksessään päivähoitomaksujen korotuksia, eikä muste ehtinyt kuivua Orpon esityksestä, kun hän jo itse ilmoitti, että päivähoitomaksuja pitäisi mieluummin laskea kuin korottaa heti kun EK oli sitä vaatinut. 

Päivähoitomaksujen jättikorotuksista luopuminen on nyt kahden Kokoomuslaisen ministerin käsissä. Ministeri Orpo vastaa budjetista ja ministeri Grahn-Laasonen päivähoidosta. 

Tarjoan Kokoomukselle ilmaisen neuvon. Jättäkää miljoonaperintöjen veroale toteuttamatta ja perukaa päivähoitomaksujen korotus. Silloin lapsiperheet kiittävät ja miljonääritkin ymmärtävät.

Ahkerat suomalaiset työssäkäyvät lapsiperheet pitävät suomen arjen pyörät pyörimässä niin kodeissa kuin työpaikoilla. Tilanteessa, jossa Suomi tarvitsee enemmän työtä, on järjetöntä tehdä päätöksiä, jotka kannustavat ihmisiä jäämään kotiin. Nyt todella testataan välittääkö hallitus suomalaisesta keskiluokasta

Hyvät ystävät,

Sanotaan, että ihmiset saattavat unohtaa, mitä sanoit, he saattavat unohtaa, mitä teit, mutta he eivät koskaan unohda, mitä sait heidät tuntemaan.
Suomalaisten perheiden lisäksi hallitus on saanut tuhannet opiskelijat ja opetusalan henkilökunnan tuntemaan hämmennystä. Valtiovarainministeri

Orpon budjettiesityksestä paljastui kuluneella viikolla uusi koulutusleikkaus, josta hallitus ei ole hiiskunut yhtikäs mitään.

Hallitus on pettämässä koulutuslupauksensa jo ties kuinka monennen kerran.

Uuden valtionvarainministerin ensimmäisiä päätöksiä on noin 150 miljoonan euron lisäleikkaukset koulutuksesta ensi vuodelle, siis edellisten päälle.
Kilpailukykysopimuksen varjolla hallitus on jälleen viemässä opetuksesta ja koulutuksesta jättisumman euroja lisää. Eihän tässäkään näin pitänyt käydä.  

Etenkin juuri nyt, kun moni innokas ekaluokkalainen on tällä viikolla aloittanut koulutaipaleensa, hallituksen on hyvä muistaa, että on helpompi rakentaa vahvoja lapsia kuin korjata rikkinäisiä aikuisia. Ei tuhota kansakunnan tulevaisuutta lyhytnäköisillä koulutusleikkauksilla. 

Hyvät ystävät,

Moni pohtii myös luonnon ja ympäristön tulevaisuutta. Moni miettii, onko päättäjillä valmiutta löytää ratkaisuja luonnon monimuotoisuuden säilymiseksi tai Itämeren suojelemiseksi. Luonto on aina tarvinnut vahvan suojelijan ja suojelijaa se huutaa apuun myös Sipilän hallituksen tehdessä tuhojaan. SDP on aina seissyt luonnon puolella. SDP oli vuosikymmeniä sitten perustamassa Suomeen ympäristöministeriötä ja toimi edelläkävijänä suomalaisen ympäristöpolitiikan muotoilussa. Tällä tiellä haluamme myös jatkaa. 

Ihminen tarvitsee luontoa ja luonto tarvitsee SDP:tä. Varsinkin nyt, kun kovat arvot voimistuvat yhteiskunnassamme.

Sipilän hallitusta on kutsuttu maamme historian yhdeksi ympäristövihamielisimmistä hallituksista. Eikä ihme, kun katsoo hallituksen ympäristöön ja luontoon kohdistamia päätöksiä. Heti vaalikauden alussa luonnonsuojelun rahoihin tehtiin historiallinen leikkaus. Viime vaalikaudella perustettu eläinsuojeluasiamiehen virka lopetettiin hallituksen päätöksellä. Turkisasetuksen uudistaminen laitettiin jäihin ja eläinsuojelulain kokonaisuudistuksessa ollaan menossa ojasta allikkoon.

Hallituksen ympäristöpoliittisten päätösten valossa näyttää siltä, kuin metsät ja luonto olisivat hallitukselle vain raaka-aineita, jotka on tarkoitus alistaa kaupallisiin tarpeisiin. Tästä räikein esimerkki on Metsähallituksen viimekeväinen osittain yhtiöittäminen.

Mikään osa-alue ympäristöstä ei jää keskustalaiselta ympäristöpolitiikalta rauhaan. Nyt puhutaan jälleen painavin sanakääntein koskiensuojelulain avaamisesta. Se romuttaisi taas yhden suomalaisen luonnonsuojelun kulmakiven. SDP tulee puolustamaan vapaana virtaavia vesiä, luonnon virkistysmahdollisuuksia sekä vaelluskalakantojen elpymistä.

Luonto ei voi olla kaupan. SDP:lle ympäristö ja luonto ovat arvoja sinänsä ja jokaisella tulee olla oikeus puhtaaseen, turvalliseen ja monimuotoiseen ympäristöön.

Erilaisten turvallisuusuhkien rinnalla meidän tulee aktiivisesti torjua myös Itämeren ympäristöuhkia. Tätä SDP edellyttää myös hallitukselta. Ei jätetä Itämeren tulevaisuutta heitteille.

Itämeri on saanut viime aikoina osakseen aikaisempaa enemmän huomiota. Alue on kuitenkin näyttäytynyt kansallisessa ja kansainvälisessä julkisuudessa lähinnä epävakaammaksi muuttuneen turvallisuustilanteensa takia. Helposti tilannetta seuratessa unohtuu se tosiasia, että ainoa varmasti uhanalainen asia Itämerellä on Itämeri itse. Lisää huomiota pitäisi kiinnittää siihen, että emme lopullisesti menetä saasteille ja ympäristökatastrofeille korvaamatonta mertamme.

SDP kantaa Itämerestä huolta. Rantavaltioiden välistä yhteistyötä, myös ympäristöyhteistyötä Venäjän kanssa pakotteista huolimatta, on tehostettava. Maatalouden ympäristötuen ehtoja ja tasoa on uudistettava, jotta tuki olisi ravinnepäästöjen ehkäisemisen kannalta mahdollisimman tehokas ja vesien suojeluun kannustava.

Hyvät ystävät, arvoisa sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä,

Aloitamme tänään sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokouksen täällä Raumalla. Huomenna suuntaamme Turkuun, jossa jatkamme ja päätämme kokouksen. Tämä kokous käynnistää aktiivisen syksyn, jossa me voimme vaikuttaa. Kun katsoo mennyttä vuotta, sosialidemokraattien sinnikäs työ eduskunnassa on tuottanut paljon tulosta.  Hallitus on joutunut julkisen keskustelun tuloksena tarkistamaan linjaansa jo poikkeuksellisen monissa asioissa, ainakin:

Pääomaveron muutoksessa,
solidaarisuusveron muutoksessa,
eläkkeensaajien asumistuen leikkauksen pienentämisessä,
ylityökorvausten leikkauksen perumisessa,
sunnuntai-lisien leikkauksen perumisessa,
harmaan talouden torjuntaohjelman jatkamisessa,
poliisien talousrikosmäärärahoissa (6me),
aktiivisessa katumisessa,
Hallintarekisterinomistusten piilottamisessa,
opiskelija-asumisen investointiavustusten leikkausten perumisessa, 
lääkekorvausmenojen leikkauksen pienentämisessä
VR:n ostoliikenteen leikkauksien osittaisessa perumisessa,
työelämän pakkolakien perumisessa.

Erittäin vahvan vaikutustyön ansiosta hallitus on myös muuttamassa kantansa eläkkeensaajien verotuksen osalta. Ensi vuona eläkkeensaajat saavat samat verohelpotukset kuin palkansaajat toisin kuin hallitus ohjelmassaan vuosi sitten päätti. Lukemattomat puheet eduskunnassa ja edustajiemme sinnikäs työ valiokunnissa ei ole mennyt hukkaan. 

Tulemme esittämään hallituksen politiikalle eduskunnassa selkeän vaihtoehdon, joka rakentuu työn, oikeudenmukaisuuden ja kasvun varaan. Me haluamme suojella ympäristöä kestävästi, panostaa lapsiperheisiin ja työllisyyteen, luoda uutta kasvua jatkuvien leikkausten sijaan. Haluamme, että seuraavat sukupolvet ovat meistä ylpeitä.

Näillä sanoilla haluan toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokoukseen!