Ryhmäpuheenvuoro valmiuslakikeskustelussa

Ryhmäpuheenvuoro valmiuslakikeskustelussa

Valtioneuvoston asetus valmiuslain käyttöönotosta ja soveltamisasetukset
Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro 17.3.2020
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman

Muutokset puhuttaessa mahdollisia

Arvoisa puhemies, Suomi – niin kuin koko maailma – on nyt kokonaan uudenlaisen, järkälemäisen haasteen äärellä. Nyt on selvää, että koronavirus on suomalaisen yhteiskunnan vaikein koettelemus sitten sodan jälkeisen ajan.

Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee poikkeusolot. Siksi hallitus on antanut eduskunnalle esityksen valmiuslain käyttöönottoasetuksesta. Keino on järeä, mutta välttämätön. 

Arvoisa puhemies, Totuttu elämä rajoittuu monin tavoin. Kouluja, kirjastoja, teattereita ja uimahalleja suljetaan. Julkisia kokoontumisia rajoitetaan. Matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen keskeytetään. Yhteiskunnan toimivuuden varmistamiseksi varhaiskasvatukseen pääsy kuitenkin turvataan. On myös löydettävä uusia keinoja pitää yhteyttä heihin, jotka joutuvat eristyksiin omaan kotiinsa. 

Rajoitustoimien lisäksi hallitus auttaa elinkeinoelämää ja vaikeuksiin joutuneita yrittäjiä merkittävällä tukipaketilla. Talouden toiminta tulee vaatimaan vielä lisää huomiota ja aitoa elvytystä, mutta ensivaiheessa voimavarat on laitettava koronan leviämisen hidastamiseen ja yritysrahoituksen turvaamiseen.

Työmarkkinoilla tarvitaan jälleen laajaa yhteistoimintaa talouskehityksen vakauttamiseksi ja työllisyyden turvaamiseksi. Tärkeää on, että tarpeelliset ratkaisut tehdään tasapuolisesti ja että hallitus kunnioittaa kolmikantaista neuvottelumenettelyä, työmarkkinoiden sopimustoimintaa ja myös palkansaajien oikeuksia. 

Toimet eivät ole helppoja ja ne vaativat paljon meidän jokaisen arjessa. Vaikeinakin hetkinä on ajateltava, että meidän on tehtävä kaikkemme suojellaksemme elämää. Menestyvä talous ja toimiva arki ovat tärkeitä, mutta kaikkein tärkeintä on elämä. 

Yksikään sukupolvi ei voi valita koettelemuksiaan. Tämän sukupolven tehtävä on suojella heitä, jotka tämän maan ovat meille rakentaneet. Kannamme vastuuta ikäihmisistä ja muista riskiryhmiin kuuluvista. Pidämme huolta terveydenhuoltomme kantokyvystä. 

Koettelemus kohtelee meitä epätasaisesti. Joillakin pienyrittäjillä kassa tyhjenee, monet pienipalkkaiset joutuvat lomautetuiksi. Toiset taas joutuvat tekemään ylitöitä jaksamisensa rajoilla. Siksi tarvitsemme yhteisvastuuta ja toistemme auttamista – kaikki omien voimavarojensa ja kykyjensä mukaan.

Arvoisa puhemies, Presidentti Niinistö sanoi, että tarvitsemme fyysistä etäisyyttä mutta henkistä läheisyyttä. Laittamattomasti sanottu. 

I Finland har vi alltid klarat oss genom samarbete, förmåga att komma överens och starkt gemensamt ansvar. Och tack vare finländarnas kunnande och uthållighet. Så kommer vi också göra denna gång.

Tuntemattoman edessä meillä on toisemme. Kansalaiset odottavat, että jätämme nyt toissijaiset erimielisyydet syrjään ja tiivistymme. Suomi on aina pärjännyt yhteistyöllä, kyvyllä sopia ja vahvalla yhteisvastuulla. Ja suomalaisten osaamiseen, sinnikkyyteen ja sitkeyteen luottaen. Niin nytkin.

Kaikissa tapauksissa tulemme ulos tästä koettelemuksesta kansakuntana, joka ymmärtää, kuinka tärkeää jokainen työ on yhteiskunnan toimivuudelle, oli kyse sitten sairaanhoitajasta, lääkäristä, poliisista, rajavartijasta, logistiikan ammattilaisesta, huoltoaseman tai teollisuuden työntekijästä.

Kun olemme voittaneet tämän vitsauksen, on aika tehdä oppiraporttia; tutkia talousjärjestelmäämme ja miettiä kuinka nopeasti terveydenhoitomme ja koko yhteiskuntamme pystyy vastaamaan uusiin uhkiin.

Maailma on kansainvälinen, niin vitsauksetkin. Koronan voittamiseen tarvitaan vahvaa eurooppalaista ja kansainvälistä yhteistyötä. Kykyä yhteistyöhön tarvitaan myös uhkaavan talouslaman voittamiseksi.

Arvoisa puhemies, Viime perjantaina tuli kuluneeksi 80 vuotta talvisodan päättymisestä. Koettelemus on nyt aivan eri, mutta tälläkin kertaa ponnistus on yhteinen. Tälläkin kertaa meillä jokaisella on oma tärkeä rooli. Tälläkin kertaa Suomi selviää. Yhdessä, tulevaisuuteen vakaasti luottaen.

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee Marinin hallituksen poikkeuksellisia, mutta välttämättömiä toimia ja valmiuslain käyttöönottoa suojellaksemme heikoimpia sekä turvataksemme yhteiskunnan ja elinkeinoelämän toiminta.