Politiikan vuosi

Politiikan vuosi

Eduskunnan täysistunnossa perjantaina puhemies kopautti pöytään viimeisen kerran tänä vuonna. Vuosi 2015 on pian ohi, joten on aika katsoa, miltä politiikan vuosi on näyttänyt.

Vaalivuosi on aina erilainen. Ilmassa on odotusta ja uuteen sopeutumista. Hallituksesta oppositioon siirtyminen ei ole koskaan läpihuutojuttu. Se vaatii paljon niin poliitikoilta kuin avustajakunnaltakin. Olen itse saanut kunnian toimia eduskunnan parhaan joukkueen, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Tehtävä on ollut haastava, mutta olen saanut myös tukea ja apua ryhmän jäseniltä. Lämmin kiitos siitä.

SDP:n eduskuntaryhmä muodostaa hyvän joukkueen. Sen vuoksi ei olekaan ihme, että selkeä yhteinen linja ja viesti ovat ohjanneet eduskuntaryhmän työtä tänä syksynä. Tulokset puhuvat puolestaan. Olemme esittäneet oman vaihtoehtomme ja tarjonneet sitä hallitukselle. Olemme myös antaneet rakentavaa kritiikkiä hallitukselle. Olemme myös tarjonneet yhteistyön kättä hallitukselle monissa asioissa.  Tämä linja on osoittautunut oikeaksi. SDP:n työ oppositiossa on lyhyessä ajassa tuottanut tulosta.

Oppositiosta käsin olemme pystyneet torjumaan monia hallituksen huonoja esityksiä. Tässä myös kansalaisjärjestöjen ja kaikkien SDP:n jäsenten tuki on ollut ratkaisevaa. Esimerkiksi eläkeläisten asumistukeen kohdistetun leikkauksen kumoaminen oli maamme eläkkeensaajajärjestöjen ja SDP:n voimannäyttö. Hallitus myös perui pakkolakiesityksen sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaukset. Lisäksi hallitus perui veronkiertäjien armahduslain ja lupasi jatkaa harmaan talouden torjuntaohjelmaa opposition niitä vaadittua. Verotuksessa hallitus on joutunut tekemään korjausliikkeen.  Itse asiassa kaikissa keskeisissä SDP:n esille ottamissa asioissa, hallitus on joutunut paineen alla taipumaan. Viimeksi näin kävi omistusten piilottamisen mahdollistavan hallintarekisterilain perumisessa.

Sosialidemokraattien oppositiopolitiikka ei kuitenkaan ole ollut vain hallituksen esitysten vastustamista. Oman vaihtoehtomme työstämiseen on käytetty runsaasti aikaa ja yksi konkreettinen esimerkki siitä on rohkea ja reilu vaihtoehtobudjetti, joka rakennettiin laajalla asiantuntijaverkostolla. Suurimman kiitoksen vaihtoehtobudjetin eteen tehdystä työstä ansaitsee valtionvarainvaliokunnan ryhmän puheenjohtaja Pia Viitanen, joka uurasti koko syksyn budjettikirjan parissa.

SDP:n vaihtoehto viitoittaa Suomea työlinjalle ja nojaa erityisesti kasvun ja oikeudenmukaisuuden varaan. Meidän vaihtoehdossa palkasta ja eläkkeestä jää enemmän rahaa käteen.  Vaihtoehtomme sisältää runsaasti investointeja työllisyyteen ja kasvuun tässä ja nyt. Ja mikä tärkeintä vaihtoehtomme on realistinen. Ottaisimme satoja miljoonia euroja vähemmän velkaa kuin hallitus.

Olemme myös tarjonneet hallitukselle apuamme ja tukeneet hallitusta vaikeissa asioissa. Olemme tarjonneet hallitukselle yhteistyön kättä esimerkiksi sote-uudistuksessa, työmarkkinakysymyksissä ja pakolaisasiassa, mutta hallitus ei ole tarttunut yhteistyötarjouksiimme. Tulemme jatkossakin tarjoamaan oman vaihtoehdon sekä tukea ja yhteistyön kättä vaikeissa kysymyksissä.

Tämä vuosi on ollut myös lisääntyvien ristiriitojen vuosi. Kun maa on vaikeassa tilanteessa, päättäjien hallituksen kannattaisi koota kansaa. Nyt näin ei ole tapahtunut. Yksi hallituksen suurimpia virheitä onkin se, että se on vienyt päätöksiä eteenpäin pakottamalla ja kiristämällä. Näin se on esimerkiksi saanut työmarkkinat täysin sekasortoiseen tilaan ja on aiheuttamassa pitkäaikaisen työmarkkinakriisin. Sen tien päästä ei löydy mitään hyvää. SDP:n mielestä vaikeina aikoina Suomen pitäisi pitää kiinni vahvuuksistaan: osaamisesta sekä sopimisen- ja yhteistyön kulttuurista. SDP:n mielestä peliä ei ole vielä menetetty, mutta luottamuksen rakentamisella on nyt kiire. SDP tarjoaa apuaan tässäkin asiassa.

Viime perjantaina eduskunnan varapuhemies, Mauri Pekkarinen arvioi Yleisradiossa taloustilannetta ja hallitusohjelmaa. Pekkarinen on paljon nähnyt ja kokenut keskustakonkari, joten hänen sanomisiin on syytä suhtautua vakavasti. Pekkarisen mielestä hallitus ei ole saanut otettua riittävän ripeitä askeleita maan talouden ja työllisyyden kohentamiseksi. Siksi hallitusohjelmaa pitäisi nyt tarkistaa. Olen varapuhemiehen kanssa samoilla linjoilla. Ensi vuoden budjetista jäi puuttumaan konkreettiset toimet työllisyyden parantamiseksi. Korjausliike hallitusohjelmaan pitäisi tehdä tässä ja nyt. Esimerkiksi työnantajien sivukulujen alentaminen Emu-puskureita käyttämällä loisi sillan yli synkän virran heti ensi vuodesta alkaen. Valitettavasti pääministeri Juha Sipilä ilmoitti tänään pääministerin haastattelutunnilla, että hallitusohjelmaa ei muuteta. Näyttää siltä, että pääministeri istuu lähtökohdiltaan auttamattomasti väärän ohjelman päällä, vaikka omatkin jo näkevät, että nykyisellä ohjelmalla Suomi ei nouse. Ennustan, että tämän toimettomuuden seurauksena hallitus ajautuu lisäleikkauksiin jo ensi keväänä.

Syksyn aikana on myös keskusteltu kansanedustajien vapaaehtoisesta osallistumisesta taloustalkoisiin. Viimeisessä kokouksessaan SDP:n eduskuntaryhmä päätti suosittaa, että ryhmän jäsenet osallistuisivat Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvä joulumieli- keräykseen, elleivät ole ehtineet jo osallistua muutoin. Keräyksellä tuetaan vähävaraisia tai vaikeassa elämäntilanteessa olevia lapsiperheitä. Tein itse 1000 euron lahjoituksen kyseiseen keräykseen tänään.

Mielestäni hyväntekeväisyys on hyvä tapa auttaa lähimmäistä. Samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että hyvinvointiyhteiskuntaa ei hyväntekeväisyydellä voi korvata. Kansanedustajien ja muidenkin kansalaisten tekemien hyvien ja symbolisten eleiden jälkeenkin, ratkaisevaa on ne päätökset, joita hallitus ja eduskunta tekee vaikkapa lapsiperheköyhyyden tai eriarvoisuuden vähentämiseksi. Valitettavasti tässä suhteessa suunta viime aikoina on ollut väärä. Mikään symbolinen ele tee tekemättömäksi niitä lapsiperheköyhyyttä ja tuloeroja kasvattavia päätöksiä, jotka hallituspuolueiden voimin on tänä syksynä ajettu läpi.

Suuri osa SDP:n kansanedustajista osallistuu hyväntekeväisyyteen tai tekee arvokasta vapaaehtoistyötä joka vuosi pitämättä siitä sen kummempaa meteliä. Vähävaraisten lapsiperheiden tai muiden yhteiskunnan apua tarvitsevien kannalta kaikkein onnettominta olisi, mikäli meitä poliitikkoja jatkossa arvioidaan lähinnä symbolisten eleiden eikä tehtyjen päätösten kautta.

SDP:n eduskuntaryhmä lähtee joulun viettoon hyvillä mielin muistaen kuitenkin sen, että työ jatkuu heti ensi vuoden alussa. Suomalaiset ovat ilmaisseet luottamuksensa SDP:n politiikkaan ja eduskunnan istuntokauden viimeisenä päivänä Helsingin Sanomat kertoi, että Sosialidemokraattinen puolue on mielipidemittauksessa Suomen suurin puolue. Otamme ihmisten luottamuksen nöyrin mielin vastaan ja jatkamme työtämme paremman Suomen puolesta.

Toivotan kaikille rauhallista joulua ja parempaa uutta vuotta!

Antti Lindtman

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja