Lindtman: Talous kasvaa – Lomarahaleikkaukset pysyvät

Lindtman: Talous kasvaa – Lomarahaleikkaukset pysyvät

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan hallituksella olisi budjettiriihessä ollut tuhannen taalan paikka perua julkisen sektorin epäoikeudenmukainen lomarahaleikkaus, kun talous kasvaa kansainvälisen talouden imussa. Pääministeri Sipilä sanoi, että kasvu kuuluu kaikille. Ei näytä kuuluvan. Hallitus jätti muun muassa keittäjät, lähihoitajat, sairaanhoitajat, nuorisotyöntekijät ja muut julkisen sektorin työntekijät asemalle. Hyvää budjetissa on mm. solidaarisuusveron säilyttäminen ja panostukset turvallisuuteen.

– Vaikka Suomen talous saa nyt vetoapua kansainvälisestä noususuhdanteesta, hallitus jatkaa epäoikeudenmukaista politiikkaa. Näyttää siltä, että kaikkia ei oteta mukaan nauttimaan talouskasvun hedelmistä. Onkin syytä kysyä, miksi hallitus ei palauttanut lomarahoja työntekijöille, jotka turvaavat arjen hyvinvoinnin kunnissa?

Lindtmanin mukaan monen pienipalkkaisen lomasuunnitelmat menivät tänä kesänä uusiksi, kun hallituksen ajama lomarahaleikkaus konkretisoitui. Pienipalkkaisten lomarahaleikkaus tuntuu monesta pahalta, kun samaan aikaan hallitus on keventänyt esimerkiksi kaikkein hyvätuloisimpien apteekkarien verotusta.

– Reilu vuosi sitten hallitus otti vallan ja painosti arvokasta työtä tekevät julkisen sektorin työntekijät leikkaamaan lomarahojaan. Nyt hallituksella olisi ollut hyvä tilaisuus ja valta palauttaa sairaanhoitajien, lähihoitajien ja laitoshoitajien lomarahat. Se olisi ollut oikeudenmukainen teko. Samalla se olisi ollut piristysruiske kotimaiselle kysynnälle.

Lindtman pitää kuitenkin hyvänä, ettei hallitus taipunut Kokoomuksen vaatimukseen keventää edelleen suurituloisten verotusta, eikä nostanut solidaarisuusveron alarajaa.

– On myös hyvä, että turvallisuuteen saatiin nyt uusia panostuksia niin hallinto-oikeuksille kuin poliisien resursseihin.