Lindtman ihmettelee Sipilän väitteitä

Lindtman ihmettelee Sipilän väitteitä

Hallitukselle ja sen kärkiministereille on tullut työtavaksi esittää perusteettomia syytöksiä ja väitteitä oppositiolle. Eilen käsiteltäessä valtioneuvoston selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta pääministeri Sipilä väitti, että viime kaudella metsähallituslaki jäi kesken ja se olisi tullut yhtiömuodossa maaliin kaikilla hallituspohjilla. Väite ei pidä paikkaansa.

SDP vastusti ja vastustaa Metsähallituksen yhtiöittämistä. Kyselytunnilla (7.4) Sipilä väitti, että sosialidemokraatit olisivat esittäneet vaaliohjelmassaan sosiaaliturvan indeksien jäädytystä. Väite ei pidä paikkaansa. Kaksi kuukautta sitten (10.2) Sipilä väitti, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vastasi ministerinä valtion eläkerahaston Carunaa koskeneista järjestelyistä. Tämäkään väite ei pitänyt paikkaansa.

Väärien tietojen esittäminen eduskunnan edessä ja julkisuudessa on vakava asia. Pääministerin on syytä jatkossa perehtyä asioihin asemansa edellyttävällä tavalla. Opposition tehtävä on esittää vaihtoehtoja hallituksen politiikalle, eikä jatkuvasti korjata hallituksen vääriä väitteitä. Niin ikään tavaramerkiksi näyttää muodostuvan takavasemmalle perääntyminen, kun tilanne menee hallituksen kannalta vaikeaksi. Opposition esittäessä kysymyksiä hallituksen ministerit poistuvat paikalta. Esitettyään väärää tietoa metsähallituslaista pääministeri poistui välittömästi kehyskeskustelusta, eikä tarjonnut oppositiolle mahdollisuutta korjata tietoja. Näin kävi myös viime syksynä, kun opposition vaihtoehtobudjetteja käsiteltiin suuressa salissa. Tämä on ylimielistä toimintaa, joka murentaa parlamentarismia ja kansalaisten oikeutta arvioida eri vaihtoehtoja. Puhemiesneuvoston on puututtava asiaan. Hallitus ei voi peitellä omaa sekaisin olevaa pakkaansa pitkään sillä, että se poistuu takavasemmalla eduskunnan edestä.