Hyvät eväät vaikuttamiseen

Hyvät eväät vaikuttamiseen

(Kolumni julkaistu Etelä-Suomen medioissa 21.1.2017)

Yläasteen kahdeksannella luokalla koulupäivän päätteeksi järjestettiin vierailu taidenäyttelyyn Helsingissä. Vierailu kesti iltaan asti, joten me oppilaat kysyimme opettajalta, järjestääkö koulu meille eväitä. Vastaus oli kielteinen.

Ajattelimme porukalla, että eihän se niin voinut mennä. Varsinaisen koulupäivän jälkeen tehty reissu olisi pitkä ja nälkä siinä varmasti tulisi. Luokan pisimpänä poikana minut lähetettiin rehtorin kansliaan vääryyttä oikaisemaan. 

Rehtori hoiti asian oikealle tolalle ja saimme eväät mukaan retkelle. Eikä siinä vielä kaikki: luokkamme aktiivisuuden seurauksena koulu lupasi järjestää pysyvän välipalan kaikille, joiden koulu jatkui pitkälle iltapäivään.

Se oli ensimmäinen poliittinen tekoni, vaikka en sitä silloin täysin ymmärtänytkään. Myöhemmin lähdin ehdolle kotikuntani Vantaan nuorisovaltuustoon. Yhdessä muiden vantaalaisten nuorten kanssa ryhdyimme tarmokkaasti laittamaan nuorten asioita kuntoon. Saimme hankittua Vantaan kaupungintalolle hissin, jotta liikuntarajoitteisetkin pääsisivät kokouksiin. Ajoimme myös joukkoliikenteen lippuihin opiskelija-alennusta, joka toteutui muutaman vuoden kuluttua.

Evästarina opetti minulle jotain merkityksellistä. Itselle tärkeät asiat koetaan usein omassa arjessa sekä omassa lähiympäristössä ja niihin on mahdollista vaikuttaa omalla aktiivisuudella. Siitä syntyi myös ajatukseni, että yhteiskunnan on tarjottava kaikille hyvät eväät elämään; mausteet voi sitten jokainen valita itse.

Huhtikuun 9. päivänä järjestetään Suomessa kuntavaalit. Jokaisella meistä on silloin mahdollisuus vaikuttaa, ketkä kotipaikkakuntamme – oman arkemme ja lähiympäristömme – asioista päättävät. Mikä tärkeintä, jokaisella meistä on myös mahdollisuus asettua itse ehdolle ja lähteä aktiivisesti vaikuttamaan asioihin.

Loppujen lopuksi kunnallisessa päätöksenteossa on kyse arjen asioista. Siinä jokainen meistä on ammattilainen kunnan asukkaana ja toimijana. Lähdetään yhdessä vaikuttamaan siihen, että kaikki pidetään mukana ja jokainen saa hyvät eväät elämään!

Antti Lindtman

Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja