Ei eläkeleikkauksille

Ei eläkeleikkauksille

Kolumni on julkaistu Maaseudun tulevaisuudessa.

Valtionvarainministeriö julkaisi viime viikolla pitkään odotetun meno- ja tulokartoituksensa. Virkamiesten työ on perusteellinen ja siitä on käyty julkista keskustelua runsaasti.

Valtiovarainministeriön kartoitus sisältää runsaan valikoiman keinoja, joilla julkista taloutta voidaan tasapainottaa ensi hallituskaudella. Kartoitus osoittaa kiistatta, ettei julkista taloutta voi tasapainottaa pelkillä menoleikkauksilla, vaan tarvitaan myös tulojen vahvistamista.

Menosopeutuksen osalta raportissa on monia kokonaisuuksia, joita sosialidemokraatit ovat myös pitäneet esillä. Tila- ja matkakuluista sekä julkisista hankinnoista on saatavissa säästöjä. Ennaltaehkäisyllä ja kohdentamalla nuorten työkyvyttömyys- ja kuntoutusmenoista on valtionvarainministeriönkin mukaan mahdollista löytää tehostamisvaraa. Myös muut ehdotukset, kuten yritystukien tehostaminen, ansaitsevat huolellisen läpikäynnin.

Erityisesti yksi valtiovarainministeriön ehdotuksista on kuitenkin täysin poissuljettu: työeläkkeet. Niitä ei saa leikata.

Hintojen nousu on ollut ennätyksellisen nopeaa viime vuoden aikana ja vastaavaa on nähty viimeksi 30 vuotta sitten. Ihmiset ovat taloudellisesti ahtaalla jo nyt. Vaikka työeläkkeet ovat sidottu indeksiin ja korottuivat vuoden alussa, se ei kokonaan riitä kompensoimaan hintatason yleistä nousua.

Nyt eläkkeellä olevat ihmiset ovat tämän maan meille rakentaneet. Eläkkeisiin ei kosketa – tästä SDP pitää kiinni.

VM:n kartoituksessa tuodaan esiin myös kohteita, joista on mahdollista kerätä lisää tuloja valtiolle. Nämäkin kohteet ovat tarpeellisia julkista taloutta tasapainottaessa. Sopeutuksessa ei voi mitenkään sulkea tulojen vahvistamista pois.

Hyvä on myös huomioida, mitä kartoitus ei sisällä. Kun jotkin puolueet esittävät miljardien leikkauksia sosiaali- ja terveyspalveluihin, valtionvarainministeriö selkeästi toteaa, että ”hyvinvointialueiden rahoitusta on käytännössä mahdoton vähentää ilman tehtävien tai velvoitteiden vastaavaa keventämistä.”

Sosiaali- ja terveyspalvelujen massiiviset leikkaukset olisivat turmiollisia tilanteessa, jossa hyvinvointialueet ovat juuri aloittaneet toimintansa ja palvelut tarvitsevat riittävät resurssit alkuvaiheessa. Miljardiluokan leikkaus tarkoittaisi myös hoitajien määrän vähentämistä. Tiedämme, että alalla on työvoimapula ja paineet terveyspalveluihin kasvavat ikääntymisen johdosta. Tämä olisi hyvin lyhytnäköistä, laput silmillä tehtävää politiikkaa.

Valtiontalouden sopeutus on toteutettava oikeudenmukaisesti ja niin etteivät ne syö tulevaisuuden kasvua tai siirrä terveysmenoja suurempana laskuna tulevaisuuteen.