Antin kynästä: Kokoomuksen veronalennusinto vie kuntien palvelut perikatoon

Antin kynästä: Kokoomuksen veronalennusinto vie kuntien palvelut perikatoon

Täytyy sanoa, että olen jälleen kerran ihmeissäni, joskaan en kovin yllättynyt Kokoomuksen näkemyksistä. Kokoomuksen mielestä veroista tuntuu olevan lähinnä haittaa, ja niiden alentaminen on aina oikein. Jopa nykyinen Tasavallan Presidentti tohti kyseenalaistaa veronalennuspäätösten mukana tuoman ”ikuisen kasvuautomaatin”.

Veroilla rahoitetaan kaikille yhteiset julkiset palvelut. Ilman verotuloja ei ole suomalaista hyvinvointimallia.

Kokoomuksessa vain edelleen kummittelee into viedä valtiolta ja kunnilta verovarat. Kokoomuslaiset kansanedustajat Wallinheimo ja Lauslahti esittävät 14.9. päivätyssä kirjallisessa kysymyksessään, että yhteisöveroa voitaisiin alentaa jopa 18 prosenttiin. Näin syntyvä verotulojen menetys voitaisiin paikata valtaosin leikkaamalla tehottomia yritystukia.

Yhteisöveron alentaminen 18 %:iin merkitsisi noin 863 miljoonan verotulomenetystä. Olisi jännittävää lukea, mistä kokoomuslaiset löytävät tällaisen määrän hukkaan heitettyä julkista rahaa. Mitä ihan käytännössä näihin tukiin sisältyy? Yhtä jännittävää olisi kuulla, miksi elinkeinoministeri Häkämies ei ole huomannut tällaista perusteetonta rahanmenoa hallinnonalallaan. Yritystukiviidakko pitää käydä tarkkaan läpi, mutta jään mielenkiinnolla odottamaan ministeri Häkämiehen listaa siitä, mitkä ovat ne tehottomat yritystuet, joiden yhteissumma on yli 800 miljoonaa euroa. Yritystuilla kun esimerkiksi tuetaan pienten ja keskisuurten yritysten kansainvälistymistä.

Ajatellaan että yritystuista todella löytyy säästettäväksi tällainen potti. Arvostan että Lausalahti ja Wallinheimo tuovat esille kokoomuksen arvomaailmaa kertomalla mihin summan sijoittaisivat. He sijoittaisivat rahan jälleen yhteen veronalennukseen, ei esimerkiksi terveyspalveluiden, vanhustenhoidon tai peruskoulun kehittämiseen.

Kokoomuksen suunnasta kuulemme jatkuvasti vaatimuksia viedä valtiolta ja kunnilta verotuloja, leikata menoja, ja etenkin kunnissa, yksityistää julkisia palveluita. Herää kysymys, onko todella niin kuin miltä näyttää: kokoomuslainen unelma hyvinvointivaltiosta on tyyppiä ”ne pärjäävät joilla on rahaa, millä pärjätä”?