22 touko Suomen EU-politiikka on kääntynyt jarruttavaksi ‒ ääni ei kuulu, jos mennään sanomaan vain ei, ei ja ei
Kirjoitus on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 22.5.2024.
Vaaleissa valitaan joko vahva ja kukoistava Eurooppa, tai astutaan laitaoikeiston vetämänä hämärälle polulle kohti menneisyyttä, kirjoittaa Antti Lindtman kolumnissaan.
Suomi on kesäkuun eurovaaleissa merkittävässä tienhaarassa, kuten koko Eurooppa. Suomessa on nyt nähty, mihin suuntaan oikeistovoimien vetämänä on ajelehdittu.
Vaaleissa valitaan joko vahva ja kukoistava Eurooppa, tai astutaan laitaoikeiston vetämänä hämärälle polulle kohti menneisyyttä.
Eurooppaan edistyksellisesti suhtautuvia voimia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.
Ilmastotoimet, yhteinen puolustus sekä vihreä siirtymä vaativat isoja päätöksiä, joita ainoastaan nykyistä vahvempi Eurooppa kykenee tekemään. Laitavoimien vetämänä menneisyyteen kääntyvä Eurooppa ei siihen pysty.
Euroopan tasolla seuraukset käyvät kohtalokkaiksi, jos tingitään ilmastotavoitteista, oikeusvaltiokehityksestä ja puolustuksen vahvistamisesta.
Takapakkia ei voida ottaa myöskään vihreän siirtymän ja EU:n kilpailukyvyn edistämisessä.
Fossiilisen tuontienergian letkut on katkaistava lopullisesti ja pyrittävä kohti vihreän energian omavaraisuutta.
Suomalaiset yritykset hyötyisivät siitä, että Euroopassa kyettäisiin luomaan tarvittaville investoinneille yhteiset pelisäännöt ja vakaa toimintaympäristö.
Tämä vaatii kuitenkin rohkeita ja yhtenäisiä päätöksiä, ei hajanaisuutta ja heikkoutta, johon laitavoimat pyrkivät.
EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä keskeisissä oikeusvaltiokysymyksissä tulisi siirtyä määräenemmistöpäätöksiin. Näin voitaisiin estää yksittäisiä valtioita jarruttamasta tärkeitä päätöksiä.
EU:n lipsuminen näissä asioissa asettaisi Suomen häviäjän paikalle ja heikentäisi koko maanosan asemaa globaalissa politiikassa.
Nyt laitavoimat Euroopassa ja USA:ssa ovat pyrkineet heikentämään Ukrainalle annettavaa tukea ja pakotteita Venäjää vastaan.
Suomen ääni Euroopassa ei kuulu, jos EU-pöytiin mennään sanomaan vain ei, ei ja ei. Suomen nykyinen EU-politiikka on valitettavasti kääntynyt jarruttavaksi, mikä heikentää Suomen asemaa.
Suomi on viime aikoina asettunut jarrumieheksi esimerkiksi Unkarin rinnalle, mikä ei ole linjassa sen kanssa, mitä vahva ja vaikuttava EU-politiikka edellyttää.
Jos haluamme, että Suomen ääni kuuluu ja vaikuttaa EU:ssa, meidän on osallistuttava aktiivisesti ja myönteisesti, eikä flirttailla ajatuksella unionista eroamisesta.
Euroopan tulevaisuus on vaakalaudalla, ja tämä näkyy erityisesti tulevissa eurovaaleissa.
Valinta on meidän: haluammeko vahvan ja edistyksellisen Euroopan vai annammeko laitaoikeiston vetää meidät takaisin menneisyyteen?
Valitsemalla yhtenäisyyden, rohkeat ilmastotoimet, vahvan puolustuksen ja vihreän siirtymän voimme varmistaa, että Eurooppa ja Suomi ovat valmiina kohtaamaan tulevaisuuden haasteet.
Vahvempi Eurooppa ei ole vain vaihtoehto, vaan välttämättömyys.
Kolumnin kirjoittaja on kansanedustaja ja SDP:n puheenjohtaja.