30 kesä SDP:n Lindtman: Hallituksen linjat horjuvat pahasti
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on huolissaan siitä, että Suomesta lähtee maailmalle ja Eurooppaan ristiriitaisia viestejä koskien niin Suomen EU-jäsenyyttä kuin suhdettamme sotilasliitto Natoon. Erityisesti Lindtman kritisoi ulkoministeri Soinia, jonka uusista EU-kansanäänestyskannoista ei erkkikään ota selvää. Hallituksen linjat horjuvat nyt pahemman kerran, sanoo Lindtman.
– Aiemmin Suomesta on lähtenyt ristiriitaisia viestejä Natoon liittyen, kun asialla on ollut hallituspuolue Kokoomus. Nyt hallituksen linja horjuu myös EU:n kohdalla, kun perussuomalaiset keikuttavat venettä EU-kansanäänestyspuheilla. Ulospäin syntyy väistämättä kuva, että hallituksen virallisilla linjoilla on tärkeissä ulko-, turvallisuus- ja EU-politiikan asioissa vain pääminsteri. Tällainen toiminta syö hallituksen ja Suomen uskottavuutta ja heikentää äänemme kuulumista, kun EU:ssa ollaan tekemässä erittäin suuria ratkaisuja Ison Britannian EU-eron varalta.
– Kysymys kuuluukin, salliiko pääministeri Juha Sipilä sen, että ulkoministeri Soini lähettää maailmalle ristiriitaisia viestejä Suomen EU-jäsenyydestä. Soinin EU-linja on tällä hetkellä todella epäselvä ja sillä on suuri vaikutus myös siihen, millaisena hallituksen ja sitä kautta Suomen linja näyttäytyy ulospäin.
– Toivon pääministeri Sipilälle voimia ja johtajuutta. Hallituksella on kiireesti tarve pitää pelisääntökeskustelu ja esittää yhtenäinen EU-linja. Tähän tarjoutuu mahdollisuus eduskunnan perjantaisen keskustelun yhteydessä.. Suomen maine voi kokea kovan kolauksen, mikäli ulkoministeri ja hänen puolueensa saavat rauhassa koko kesän levittää perättömiä juttuja Suomen EU-linjasta ja kokoomus puolestaan jatkaa syksyllä Suomen NATO-linjausten hämmentämistä.
Lindtmanin mukaan kansalaisten esittämä EU-kritiikki pitää ottaa huomioon.
– EU:n on syytä ottaa vakavasti ihmisten tyytymättömyys. Sen vuoksi EU:ta on kehitettävä ihmisiä kuunnellen. EU:n ei alun perin pitänyt olla eliitin, vaan nimenomaan ihmisten projekti, jolla turvataan Euroopan rauha ja vakaus. Nyt on aika keskittyä aiempaa enemmän EU:n ydintehtäviin ja tässä työssä Suomen pitää olla entistä vahvemmin mukana.
– Suomen ei pidä keikuttaa venettä vaan pitää se entistä vakaampana. Ulkoministeri Soinin pitäisi kertoa, sitoutuuko hän tähän ajattelutapaan.