26 maalis Perheille paras Suomi on kuin huippuluokan turvaistuin
Yksi sykähdyttävimpiä asioita vanhemmuudessa on ollut seurata oman lapsen kasvua ja riemua uuden oppimisesta. Nyt kun tyttäremme on reilusti yli vuoden ikäinen, huomaa ajattelevansa, että ensimmäinen vuosi meni lopulla yhdessä hujauksessa. Vaikka välillä kertyi univelkaa ja ajankäyttö oli taiteilua kodin ja työn välillä, päällimmäisenä mielessä on kiitollisuus; hetkeäkään en vaihtaisi pois.
Viime aikoina on puhuttu erityisen paljon syntyvyydestä, joka on laskenut alhaisimmilleen sitten nälkävuosien 1800-luvulla. Elämäntapojen ja kulttuurin muutos selittävät tästä osan, mutta merkittävä syy on myös se, että nuoret kokevat epävarmuutta perheen perustamisesta ja tulevaisuudesta. Siksi Suomessa tarvitaan tekoja, jotta jokainen vanhemmaksi haluava uskaltaisi ottaa ratkaisevan askeleen lasten saamiseksi ja perheen perustamiseksi.
Sofien kasvaessa eteen tuli joku aika sitten uuden, isomman turvaistuimen hankinta. Eri istuinten ominaisuuksia vertaillessa huomasin ajattelevani, että turvaistuin on kuin hyvinvointivaltio; se antaa tukea, turvaa ja suojaa iskuilta elämän eri vaiheissa. Nykyinen hyvinvointivaltiomme tarjoaa jo paljon, mutta hyvässäkin talossa on korjattavaa.
Kaikessa päätöksenteossa on huomioitava päätösten perhevaikutukset. Siksi Sipilän hallituksen perheisiin kohdistamat etuusleikkaukset ovat olleet hyvin lyhytnäköistä politiikkaa. Perheet ansaitsevat parempaa. Etuuksista leikkaaminen pitää lopettaa ja suunta on muutettava. Perhevapaat ja varhaiskasvatus on uudistettava vastaamaan nykyajan vaatimuksia ja odotuksia. Nämä kaikki ovat investointeja tulevaisuuteen ja ne maksavat itsensä takaisin.
Nykyinen perhevapaamalli on Pohjoismaiden jäykin. Perhevapaat ovat myös vanhentuneet muuttuvien perhemuotojen ja uudistuvan työelämän paineessa. Useat selvitykset osoittavat, että tilanteeseen pitää saada muutos. Siksi perhevapaat pitää uudistaa joustaviksi ja tasa-arvoisiksi jo ensi vaalikaudella. Perhepoliittisen tuen on muututtava lapsen ja perheen ehdoilla.
Isien roolia vanhemmuudesta pitää vahvistaa. Tärkeä periaate on, että molempien vanhempien oikeutta pienten lasten hoitoon on tuettava nykyistä tasa-arvoisemmin.
Samalla on tärkeä parantaa äitien työmarkkina-asemaa. Heti työmarkkinoille paluun jälkeen kaksi vuotta tai lyhyemmän ajan perhevapaalla olleet äidit ansaitsevat noin 8-11 prosenttia vähemmän kuin lapsettomat naiset. Tätä pidemmän katkon kokeneet äidit kärsivät vielä huomattavasti suuremman palkanmenetyksen: kolme vuotta tai kauemmin työmarkkinoilta poissa olleet äidit ansaitsevat välittömästi töihin paluun jälkeen lähes 19 prosenttia vähemmän kuin lapsettomat naiset. Tulevan uudistuksen pitää korjata tätä epäsuhtaa.
Varhaiskasvatus pitää uudistaa niin, että se tukee yhä paremmin lasten kehitystä ja mahdollistaa joustavalla ja turvallisella tavalla vanhempien työssäkäynnin. Sijoitus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen maksaa useiden tutkimusten mukaan itsensä takaisin moninkertaisesti. Tämän hallituksen suurimpia virheitä oli lakkauttaa subjektiivinen päivähoito-oikeus. Kaikissa kunnissa tähän ei onneksi suostuttu ja esimerkiksi kotikaupungissa Vantaalla palautettiin jokaisen lapsen yhdenvertainen oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen. Jokainen lapsi on yhtä arvokas ja siksi kaikilla lapsilla pitää olla yhdenvertainen oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatusmaksuja on alennettava ja ryhmäkoot on pidettävä turvallisina.
Suomi on perheille hyvä maa, mutta tarvitsemme perhevapaa- ja varhaiskasvatusuudistukset. Silloin hyvinvointivaltiomme toimii kuin huippuluokan turvaistuin. Se antaa tukea vanhemmuudessa ja lastenkasvatuksessa. Se turvaa vanhempien tasa-arvon, perheiden toimeentulon ja laadukkaan varhaiskasvatuksen. Se pehmentää iskuja elämän yllättävissä tilanteissa, silloin kun kaikki ei mene niin kuin on suunnitellut.
Uutterat äidit ja isät pitävät Suomen pyörät pyörimässä kotona ja työpaikoilla. On tärkeää tehdä tekoja, jotta perheissä voidaan luottaa siihen, että huomenna on paremmin. Lapsi- ja perheystävällinen Suomi on meidän kaikkien etu.
Lue lisää SDP:n perhevapaauudistuksesta täältä (luku 3.1) ja varhaiskasvatusuudistuksesta täältä (luku 5.6)