21 syys Idästä puhaltaa kylmä tuuli – valtion budjetissa tähdätään energiakriisin yli
Kolumni julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 21.9.2022
Eduskunta alkoi käsitellä ensi vuoden valtion budjettia energiakriisin varjossa. Juuri kun maailmantalous oli toipumassa koronapandemiasta, Venäjä aloitti rikollisen sotansa Ukrainassa. Hyökkäyssota jatkuu edelleen ja sen rinnalla Venäjä on käynnistänyt energiasodan Eurooppaa vastaan. Idästä puhaltaa kylmä tuuli.
Kriisit näkyvät taloudessa ja valtion taloudenpidossa. Koronapandemian jälkeen valtio on joutunut ottamaan jälleen iskua vastaan. Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa panostamme puolustukseen ja huoltovarmuuteen sekä kannamme vastuuta sotaa pakenevista.
Ensi vuoden alijäämä on 8,1 miljardia. Se ei ole pieni luku. Velkaan ei pidä suhtautua välinpitämättömästi. Etenkään nyt, kun korot ovat nousussa.
Samalla on syytä huomata, että pandemia ja sota on koskettanut kaikkia EU-maita ja valtiot ovat velkaantuneet.
Onneksemme Suomen velkaantuminen koronapandemian puhjettua on euromaiden neljänneksi pienintä. Olemme toipuneet pandemiasta ensimmäisten joukossa.
Se näkyy työllisyyden erittäin hyvässä kehityksessä. Nuorisotyöttömyys on alimmalla tasolla 15 vuoteen. Työllisyysasteessa ero Ruotsiin on pienempi kuin kertaakaan tällä vuosituhannella.
Kriisivuosina Suomi on pärjännyt sittenkin kohtuullisen hyvin. Itsetyytyväisyyteen ei ole kuitenkaan aihetta sillä talouden näkymä on poikkeuksellisen sumea.
Budjetin tärkeä osa on hintojen noususta, erityisesti korkeista energiahinnoista kärsivien kotitalouksien auttaminen. Hallitus tulee suomalaisten tueksi sähkövähennyksellä ja laskee myös sähkön arvonlisäveroa.
Inflaation vaikutukset iskevät enemmän tarjoilijaan kuin toimitusjohtajaan. Siksi yleisten toimien ohella tukea kohdistetaan pieni- ja keskituloisille, lapsiperheille, pitkää työmatkaa ajaville ja eläkeläisille.
Lapsiperheiden päivähoitomaksuja alennetaan jo toisen kerran hallituskauden aikana. Nelihenkisen pikkulapsiperheen päivähoitomaksut alenevat pysyvästi 270 euroa kuukaudessa. Tämä purkaa myös tehokkaasti kannustinloukkuja. Monen kotihoidontuelta työhön siirtyvän vanhemman käteen jäävä tulo yli kaksinkertaistuu tällä hallituskaudella.
Yksinhuoltajien tilannetta parannetaan nostamalla etuisuuksien yksinhuoltajakorotuksia. Ylimääräinen lapsilisä joulukuulle tulee myös monelle perheelle tarpeeseen.
Lisäksi oli tärkeä parantaa myös ylivelkaantuneiden asemaa ulosoton suojaosan korotuksella.
Samalla kun budjetti tukee ihmisiä energiakriisin yli, se sisältää Suomen kannalta tärkeitä panostuksia. Edistämme siirtymää fossiilienergiasta uusiutuviin, johon taloutemme tulevaisuudessa perustuu. Vahvistamme TKI-rahoitusta, joka tähtää kestävän talouden kehittämiseen.
Hyvinvointivaltion malli on osoittautunut kerta toisensa jälkeen toimivaksi yllättävien haasteiden keskellä. Siksi on tärkeää, että korjaamme sen kallion, hoiva-alan, ongelmat. Hallitus lisää koulutuspaikkoja tuhansilla ja hoiva-avustajia koulutetaan lisää 2500 henkilöä. Työolojen parantamiseen ohjataan lisää resursseja.
Myös turvallisuutta vahvistetaan: poliisille kohdistetaan lisärahoitusta ja rajaturvallisuuden valvontaan panostetaan lisäämällä kalustoa ja rajavartijoiden määrää.