23 huhti Antin kynästä: Sipilän sanat ja teot eivät kohtaa
Pääministeri Sipilä otti tänään kantaa Suomen polittiseen kulttuuriin ja esitti huolensa siitä, että kansalaisten usko politiikkaan vähenee. Olen Sipilän kanssa samaa mieltä siitä, että kansalaisten luottamus politiikkaa kohtaan on heikentynyt.
Suurin syy luottamuksen heikentymiseen on se, että poliitikot puhuvat yhtä ja tekevät toista. Tästä Sipilän hallitus on valitettava esimerkki. Sipilä puhui ennen vaaleja uudesta poliittisesta kulttuurista ja tätä ajatusta itsekin sitä tuin, mutta käytännössä teot ovat olleet muuta.
Esimerkiksi teiden, rautateiden ja vesiväylien tai sote-palveluiden yhtiöittämisestä ei hiiskuttu sanaakaan ennen vaaleja. Aiemmin laajoissa uudistuksista on käytetty parlamentaarista valmistelua. Parlamentaarista liikennekomiteat ovat aiemmin rakentaneet vahvan yksituumaisuuden uudistuksille. Nyt hallitus muuttaa teillä liikkumista maksulliseksi ilman, että tähän on kansalta tai eduskunnasta saatua valtakirja.
Hallituksen pitäisi nopeasti kertoa eduskunnalle mitä Suomen liikenneverkolle ollaan tekemässä.
Ennen vaaleja Sipilä myös lupasi, että eläkkeensaajien, opiskelijoiden, lapsiperheiden ja muiden tuensaajien euroistas ei leikata senttiäkään. Tämänkin lupauksen Sipilä petti. Hallituksen leikkausten kohteina ovat 550 000 perhettä, 616 000 eläkkeensaajaa ja 200 000 työtöntä. Tämä on kylmä fakta, jota pääministeri ei pääse pakoon.
Sanojen ja tekoja ristiriitaa kuvastaa sekin, että samassa puheessa pääministeri ensin sanoo, että mikään ei ole ärsyttävämpää kuin se, että poliitikot haukkuvat toisiaan ja sitten itse haukkuu edelliset kokoomusjohtoiset hallitukset. Aivan oma lukunsa on Sipilän oma riitaisa hallitus. Tässäkään suhteessa Sipilän sanat ja teot eivät vastaa toisiaan.