10 syys Puhe puoluejohdon ja ministeriryhmän kesäkokouksessa
Puhe on pidetty SDP:n eduskuntaryhmän työvaliokunnan, puoluejohdon sekä ministeriryhmän kesäkokouksessa Varkaudessa 30.8. Muutokset puhuessa mahdollisia.
Arvoisat kuulijat, Hyvät ystävät,
Mukavaa olla Varkaudessa, josta aloitamme tämänkertaisen työvaliokunnan, puoluejohdon ja ministeriryhmän kesäkokouksen. Mukavaa täällä on olla etenkin siksi, että SDP on selvästi kaupungin suurin puolue. Varkaus oli kuntavaaleissa 2017 Suomen sosialidemokraattisin kunta huimalla 44,5 % kannatuksella. Nyt eduskuntavaaleissa kannatus oli 31.5 prosenttia ja eniten kaikista ehdokkaista ääniä taisi saada Timo Suhonen. Vaikka käänteiden jälkeen Timo ei nyt tullutkaan valituksi eduskuntaan, tehtiin täällä Varkaudessa todella kova tulos! Onnittelut siitä!
Kaupunkina Varkaus on käynyt läpi ison rakennemuutoksen, mutta selvinnyt siitä esimerkillisesti vuoden. Metsäteollisuuden vaikeuksien ja paperikoneiden lakkautusten jälkeen rakennetyöttömyyttä on edelleen, mutta erityisesti Stora Enson investointi, jossa viimeinen paperikone muuttui kartonkikoneeksi sekä uusi liimalevytehdas toivat uskoa tulevaan. Nyt työpaikkaomavaraisuus on 112 prosenttia ja yritysten liikevaihto ja vienti kasvoivat viime vuonna yli 5 prosenttia. Esimerkiksi metallialalla on jo pulaa osaavasta henkilöstöstä.
Kovasta rakennemuutoksesta on noustu elinvoimaiseksi ja työllistäväksi kaupungiksi aktiivisen kaupungin ja sen päättäjien tahdolla. Tiedän, että paikallisilla sosialidemokraattisilla vaikuttajilla on ollut tässä iso rooli. Täytyy todeta, että esimerkiksi Kari Rajamäen energialla hoidettaisiin samalla monen muunkin kunnan asiat kuntoon.
Tärkeää on ollut, että irtisanomistilanteissa on varmistettu, ettei kukaan jää tyhjän päälle – esimerkiksi uudelleenkouluttautumisen kautta ihmiset ovat kouluttautuneet uusiin ammatteihin. Kaupungin päättäjät ovat myös valtakunnan tasolla varmistaneet, että tämän alueen tarpeet tulee huomioiduksi ja yritysten toimintaedellytykset turvatuksi.
Varkaus on ollut muuttotappiokunta, mutta ilokseni kuulin, että viimeisen puolen vuoden tilasto näyttää 60 hengellä muuttovoittoa. Hienoa siis olla täällä ja kuulla myös lisää Varkauden menestysreseptistä. Kiitos tässä yhteydessä myös Jouko Laitiselle, Navitaksen isännälle kokouspaikan erinomaisista järjestelyistä.
Hyvät ystävät, Pahoittelut tosiaan, että pääsin paikalle vasta nyt. Tällä kertaa minulla on kuitenkin pätevä syy olla hieman myöhässä. Tyttäremme Sofie nimittäin kasvaa hurjaa vauhtia ja niinpä hän aloitti eilen uudenlaisen elämänvaiheen. Tämä uusi vaihe on myös meille vanhemmille uusi ja jännittävä.
Sofie aloitti nimittäin päiväkodissa Tikkurilassa. Halusimme ensimmäisinä päivinä olla mukana aloittamassa yhdessä totuttelua uuteen arkeen. Tänäänkin menimme yhdessä kahdeksan pintaan aamulla aamiaiselle päiväkotiin. Tästä se lähtee, vaikka sopeutumista on vielä meillä kaikilla.
Vaikka arki muuttuu, olo on turvallinen ja luottavainen. Suomalainen päivähoitojärjestelmä on vertaansa vailla. Kaikkien yhdenvertainen mahdollisuus päivähoitoon on Suomen ehdoton valttikortti. Varhaiskasvatus luo myös pohjan suomalaiselle osaamiselle ja tasa-arvolle.
Hyvät ystävät, Turvallisuus on suomalaisille erityisen tärkeä arvo. Viikonloppuna Porvoossa tapahtuneet poliiseja kohtaan suunnatut ampumiset pysäyttivät koko Suomen. Kahta poliisia ammuttiin tahallaan ja vahingoittamistarkoituksella. Toinen poliiseista loukkaantui vakavasti ja toinenkin joutui sairaalahoitoon. Samalla olemme voineet lehdistä lukea, että väkivalta poliiseja kohtaan on ylipäätään lisääntynyt selvästi – jopa kaksinkertaistunut parissa vuosikymmenessä.
Kyse oli mahdollisesti suunnitellusta väkivallasta yhteiskunnan turvallisuudesta vastaavia ihmisiä, poliiseja, kohtaan. Tällaisen ilmiön edessä yhteiskunnan on oltava äärimmäisen luja. On täysin selvää, että tämän kaltainen ilmiö pitää katkaista heti alkuun. Tällaisen toiminnan ei pidä antaa lisääntyä. Siksi on tehtävä aivan selväksi, että tällaista ei yhteiskunnassamme sallita.
Poliisit tarvitsevat nyt kaiken tuen. Siksi on erityisen tärkeää turvata meidän kaikkien turvallisuudesta huolehtivien riittävät resurssit. On perusteltua myös selvittää, miten poliiseja saataisiin lisää kenttätyöhön esimerkiksi koulutuksen avulla. On myös käytävä läpi, voisiko poliisiresursseja siirtää joiltakin osin hallinnosta kenttätehtäviin.
Hallitusohjelmassa on linjattu, että poliisien määrää tullaan kasvattamaan 300:lla vuoteen 2022 mennessä. Poliisien määrän riittävyyttä on kuitenkin pystyttävä arvioimaan jatkuvasti. On oltava mahdollisuus siihen, että poliisien määrää arvioidaan myös uudelleen tällä hallituskaudella. Esimerkiksi sisäisen turvallisuuden selonteon yhteydessä vuonna 2021 on syytä käydä läpi, ovatko poliisien resurssit ja määrä riittäviä.
Positiivista tässä tapauksessa oli poliisien nopea ja tehokas toiminta. Se todisti, kuinka ammattitaitoisia ja luotettavia suomalaiset poliisit ovat. Poliisi ansaitsee kiitoksen siitä toiminnasta, jolla nämä rikolliset otettiin kiinni. Kuten tiedämme, kiinniotto oli hyvin haastava ja poliisi teki työtä myös kovan julkisen paineen alla.
Lähetetään yhdessä myös paljon voimia loukkaantuneille poliiseille. Kaikki tuki poliiseille, jotka tekevät joka päivä töitä kansalaisten ja yhteiskunnan perustoimintojen turvaamiseksi.
Hyvät ystävät, Suomi elää nyt ja tulevaisuudessa osaamisesta. Rinteen hallitus haluaa palauttaa Suomen oikeudenmukaisuuden tielle ja parantaa työllisyyttä. Näiden lisäksi hallituksen keskeinen lupaus on toteuttaa koulutuksen ja sivistyksen kunnianpalautus. Tämä näkyy kaikilla koulutustasoilla varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin sekä elinikäiseen oppimiseen.
On selvä, että koulutuksesta on leikattu liian pitkään. Esimerkiksi viimeisen kahdeksan vuoden aikana leikkausten seurauksena ammatillisesta koulutuksesta on irtisanottu 1600 opettajaa. Pelkästään korkeakoulujen perusrahoituksesta leikattiin viime vaalikauden aikana 75 miljoonaa euroa. Nämä leikkaukset ovat tuntuneet kouriin tuntuvasti kaikkialla Suomessa. Viestit eri puolelta ovat olleet hälyttäviä.
Nyt suomalainen koulutus on tienhaarassa. Maailmassa, jossa työn murros johtaa siihen, että osaamisella on yhä ratkaisevampi merkitys, suomalaisen koulutuksen tilanne on kestämätön. Suomalaisten osaamistaso on lähtenyt laskuun ja nyt näyttää siltä, että 1970-luvun lopulla syntynyt sukupolvi on jäämässä kaikista koulutetuimmaksi. Voiko tämä olla edes totta?
Fakta on, että vaikka tekisimme mitä toimia, mutta osaamistasomme ei parane, emme tule pärjäämään.
Nyt hälyttävään tilanteeseen tulee muutos – eikä yhtään liian myöhään. Rinteen hallitus vie Suomen leikkauslinjalta uudistus- ja investointilinjalle. Nyt koulutus nähdään investointina tulevaisuuteen – ei pelkkänä kulueränä.
Siksi koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen tehdään vaalikauden aikana lähes miljardin satsaus. Jokainen koulutusaste saa tästä osansa. Esimerkiksi ammatilliseen koulutukseen ja korkeakoulujen rahoitukseen tehdään merkittävät tasokorotukset.
Oppivelvollisuusiän nosto on peruskoulun tuloon verrattavissa oleva rakenteellinen uudistus ja sen Rinteen hallitus vie vihdoin määrätietoisesti maaliin. Peruskoulu on ollut suomalaisen järjestelmän kivijalka. Maailma on kuitenkin muuttunut. Tämän päivän peruskoulutus on toisen asteen tutkinto. Vielä 1980-luvun lopulla Suomessa oli miljoona työpaikkaa, joihin pääsi pelkän perus- tai kansakoulupohjalla. Nyt näitä työpaikkoja on enää 250 000. Esimerkiksi Etlan selvityksessä todetaan, että oppivelvollisuuden nostolla on selvä vaikutus työllisyyteen. Siksi oppivelvollisuuden nosto on iso satsaus tulevaisuuteen.
Tulevaisuuden menestyksen kannalta on aivan ratkaisevaa, että Rinteen hallitus onnistuu kääntämään osaamistason nousuun. Muutoksella on jo kiire. Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä antaa tukensa sille, että yksi hallituksen keskeisin lupaus – koulutuksen ja sivistyksen kunnianpalautus – näkyy vahvasti jo ensi vuoden budjetissa.
Hyvät ystävät, Myös oppositiopuolueilta vaaditaan vastuullisuutta ja johdonmukaisuutta. On esimerkiksi hienoa, että kuukausien keskustelun jälkeen Kokoomus on valmis tukemaan hallitusta palkkatuen kehittämisessä yhtenä keinona parantaa työllisyyttä. On vastuullista tehdä fiksuja esityksiä ja tarjota niitä hallitukselle.
Kaikkien esitysten kohdalla vastuullisuuden ja johdonmukaisuuden vaatimus ei kuitenkaan ole täyttynyt myöskään Kokoomuksessa. Petteri Orpolla on ehkä jotain unohtunut entiselle työpöydälle.
Kerrataanpa.
Ensin elokuun alussa Orpo oli huolissaan valtiontaloudesta ja menonlisäyksistä. Rinteen hallitus ajaa Suomen konkurssiin, Kokoomuksen kippari totesi. Pienen hengenvedon jälkeen viime viikolla Orpo jo kritisoi liian pieniä panostuksia koulutukseen ja vaati osaamiseen lisää rahaa. Tähän yhtälöön on hyvä vielä muistaa, että Kokoomus lupasi vaaleissa jättimäisen miljardin tuloveronkevennyksen.
Siis ensin menoja lisätään liikaa, sitten liian vähän. Ja samalla vaaditaan miljardiluokan veronalennuksia. Ei tämä nyt ainakaan Ojalan laskuopin mukaan yhteen mene. On pakko kysyä, jäikö Petteri Orpon taskulaskin valtionvarainministeriön työpöydälle?
Hyvät ystävät, Juuri nyt maailmanpoliittisessa tilanteessa ja maailmantaloudessa on osin huolestuttavia piirteitä. Saksan talous yskii, Brexit ja kauppasota aiheuttavat epävarmuutta. Afrikan ja Lähi-idän tilanne ovat vakavia.
Maailman huomio on viimeisten viikkojen ajan kiinnittynyt Brasiliaan. Valtavat metsäpalot Amazonin alueella ja muualla Etelä-Amerikassa uhkaavat paitsi alueen herkkää ekosysteemiä, myös koko maapallon kykyä suojella ilmastoamme. Brasilian metsät ovat merkittäviä, sillä siellä metsää on noin puolet maan pinta-alasta ja Brasilia on pinta-alaltaan suurempi kuin koko Euroopan unioni.
Valitettavasti Brasilian hallitus ei kuitenkaan ole suhtautunut kriisiin asian vaatimalla vakavuudella. Amazonin tilanteen ratkaiseminen tarvitsee kansainvälistä yhteistyötä. Onneksi EU:n ulkoministerit ovat ottaneet asian agendalleen tämän viikon lopulla Helsingissä pidettävään kokoukseensa ja Suomi voi EU:n puheenjohtajana pitää huolen, että asia pysyy muidenkin ministerien agendalla kunnes ratkaisu on löytynyt. Brasilia pitää nyt sitouttaa kansainväliseen ilmaston- ja ympäristönsuojelutyöhön, muun muassa kauppasopimusten ja muun kansainvälisen yhteistyön kautta.
Kun maailmalla myrskyää, omien asioiden hoitamisen tärkeys korostuu. Suomi on pieni maa, mutta voimme olla maailmalla kokoamme suurempi toimija. Suomella on vahvuuksia, joista meidän on nyt pidettävä tiukasti kiinni. Silloin olemme myös vahva toimija ja esimerkki maailmalla.
Meillä sosialidemokraateilla on nyt erityinen vastuu Suomesta ja suomalaisista, mutta myös koko ympäröivästä maailmasta.
Tarvitaan oikeudenmukaisuutta, koulutusta, työtä ja turvallisuutta. Ne kaikki tukevat toisiaan ja luovat myös tulevaisuuden hyvinvointia. Hyvinvoivassa yhteiskunnassa ihmiset luottavat toisiinsa. Luottamuksen varassa Suomi ponnistaa yhä korkeammalle.
Kiitos ja hyvää kesäkokousta kaikille!