Antin kynästä: Dynaamiset vaikutukset eivät toteutuneet

Antin kynästä: Dynaamiset vaikutukset eivät toteutuneet

Verohallinto julkisti perjantaina tuoreimmat tiedot verokertymistä viime vuodelta. Eniten putosi yhteisöveron tuotto, joka oli n. 800 miljoonaa euroa pienempi kuin vuonna 2013.

Tämä johtuu verokannan alentamisesta 24:stä 20 prosenttiin. Muutosta tehtäessä arvioitiin, että puolet alennuksen 900 miljoonan hintalapusta tulisi takaisin ns. dynaamisina vaikutuksina eli lisääntyneinä yritysten voittoina.

Verohallinnon arvio osoittaa, että näin ei käynyt. Syy on selvä: maailmantalouden kasvu ja kotimainen kysyntä eivät lähteneet viime vuonna nousuun, joten yrityksilläkään ei mennyt hyvin. Dynaamisia vaikutuksia syntyi vain n. 100 miljoonaa euroa, ei 450 kuten päätöstä tehdessä arvioitiin.

Onkin kysyttävä, mitä tästä opimme?

Ensinnäkin on selvää, että suurilla veronalennuksilla kampanjoivien puolueiden lupaukset dynaamisista vaikutuksista on otettava uuteen tarkasteluun. Oikeiston talouspoliittisten oppien mukaan veronalennuksilla voidaan luoda jopa lisää verotuloja. Verohallinnon faktojen valossa nämä puheet näyttäytyvät kyseenalaisilta.

Olisikin mielenkiintoista tietää, minkälaiset dynaamiset vaikutukset Kokoomus ja Alexander Stubb ovat laskeneet jopa 8 miljardia euroa maksavalle esitykselleen kokonaisveroasteen laskemisesta 40 prosenttiin?

Toiseksi on kysyttävä, miten hyvin veronalennuksilla ylipäätään pystytään elvyttämään vaikeassa taloudellisessa tilanteessa? Ainakaan yksittäisenä toimenpiteenä yhteisöveron laskeminen ei näytä tuoneen kaikkia niitä hyötyjä, joita sillä tavoiteltiin.

SDP:n mielestä tulevan vaalikauden kasvupolitiikan pitää perustua investoinneille ja viennin pohjan laajentamiselle. Kotimaisesta kysynnästä pidetään huolta helpottamalla pieni- ja keskituloisten asemaa.

Suuriin veronkevennyksiin sen sijaan ei ole varaa.

Antti Lindtman